söndag 29 november 2020

Ytspänning av Olivier Norek



Det är inte ofta em gammal bokläsare som jag blir förälskad i huvudpersonen i en bok, men den här gången hände det.  Jag talar  om Noémie Chastain, kommissarie vid Parispolisen. Vid ett tillslag blir hon skjuten rakt i ansiktet med ett avsågat hagelgevär. Hon överlever, men hennes ansikte blir vanställt och hennes gamla liv och identitet är borta för alltid. Det första som händer är att hennes pojkvän överger henne. Han står inte ut med hennes vanställda ansikte. Noémie har varit en av de tuffaste och mest skarpskjutande poliserna i kåren, men nu är hon rädd för vapen och våld.

Hon kan inte gå tillbaka till sitt gamla jobb utan skickas till den lilla fridfulla byn Avalone för att förbereda nedläggningen av byns polisstation. Mötet med landsbygdens lugna tempo och de sävliga poliserna där blir lite av en kulturkrock. 

Men så flyter en tunna med ett barnskelett upp till ytan i den konstgjorda kraftverksdammen intill Avalone, och istället för tid att vila upp sig får Noémie ett högprofilerat cold case på halsen. På botten av sjön döljer sig hemligheter som alla verkar vilja glömma. I samband med att byn dränktes och flyttades försvann tre barn och ingen vet vad som hänt med dem. Kan skelettet tillhöra en av dem?

Ytspänning är en välskriven och väl översatt spänningsroman med litterära kvalitéer, som inte är så vanliga i den sortens litteratur..Jag älskar beskrivningen av miljön och människorna. Allt är så levande och jag vill verkligen veta vad som hänt de tre barnen. Själva historien är inte så originell. Peter Robinson har skrivit en liknande historia i "En ovanligt torr sommar", men det spelar ingen roll. Själva historien står på egna ben..Mest av allt tycker jag om att följa Noémie. Hon är okuvlig och rebellisk och fast besluten att komma tillbaka till ett liv hon själv bestämmer över. Hon är min nya favoritpolis.

Olivier Norek har skrivit fler romaner och jag hoppas att de snart översätts. Han är en väldigt duktig författare även utan Noémie.




söndag 22 november 2020

Tre franska deckare

 

Deckare och kriminalromaner är en stor yviga genre. Engelska deckare är ofta de vi tänker på först när vi pratar om deckare. De är ofta välskrivna och miljöerna är välbekanta och charmiga. Vill man läsa något välkänt och lite sömnigt är en engelsk deckare bra.

Vill man däremot ha något annat, något smart med en häftig dialog med udda figurer och miljöer då väljer man med fördel en fransk deckare. Franska deckare utmanar intellektet och chockar ofta med sin totala brist på anständighet och moral.

De senaste veckorna har jag läst tre franska deckare, som helt uppslukat mig och gjort mig blind för allt elände i världen.

Först ut är 

MADONNAN I NOTRE-DAME AV ALEXIS RAGOUGNEAU


Detta är en udda bok om ett mord, kanske inte en deckare utan mer som en roman om ett brott. Centralt i boken är i alla fall den välkända kyrkan Notre Dame i Paris. Det är nästan så att man skulle kunna säga att kyrkan i sig spelar en viktig karaktärsroll för att förklara mordet på madonnan. 

Madonnan är en underskön kvinna, helt klädd i vitt, som en tidig morgon hittas död. Hon sitter helt stilla på en kyrkbänk i ett av sidokapellen. Ingen vet vem hon är eller varför mördaren bestämt sig för att låta henne sitta där. 

En av kyrkans präster kan inte släppa händelsen och bestämmer sig för att själv undersöka mordet. En säregen och udda karaktär är denna präst, 150 cm kort och med en lätt förvriden kroppshållning pga av en svår sjukdom.

 Under tiden så inriktar sig den unga åklagaren Claire Kauffman, som leder utredningen,  på en fanatiskt religiös ung man. Men prästen känner på sig att denna unge man är ett villospår. Alexis Ragougneua målar upp ett brett karaktärsgalleri som tillsammans med de målande gotiska miljöbeskrivningar av boken bildar en udda bok. Alla är kyrkan kan anses som skyldig, alltifrån städaren upp till prästerna. 

Madonnan i Notre Dame är en lättläst bok. Ragougneau har ett vackert språk som är behagligt att läsa. Samtidigt så bjuder han på intressanta tankar och idéer genom sin unga präst. Ragougneau uppehåller sig inte enbart vid detta brott utan vi får även lära känna våra karaktärer och hela deras smärtsamma förflutna. Hemligheter dyker upp och mörker försöker gömmas undan. 







lördag 21 november 2020

Schack matt

 



Böcker kan handla om väldigt många saker. Just nu tycker jag att alla böcker handlar om relationer. Det är inte så konstigt eftersom relationer är viktiga för vår art. 

Nu finns det annat att skriva om t.ex. schack. Netflix serien The Queens Gambit har blivit en stor succé. Boken, som serien bygger på har nu kommit ut i en ny svensk upplaga.

Författaren heter Walter Tevis och boken handlar om flickan Beth Harmon som hamnar på barnhem i mitten av 50-talet. På det trista hemmet lär sig Beth spela schack  av vaktmästaren där. Snart blir det uppenbart att Beth är ett underbarn med en helt exceptionell talang. Boken handlar om hennes karriär, som schackgeni, men också om hennes kamp mot demonerna. Exceptionell talang balanserar ofta på gränsen till galenskap.



 










fredag 20 november 2020

Take awaypåsar

 Nu har jag provat bibblans service med Take awaypåsar. 

Det fungerade fint. Jag letade upp fem böcker på Sekwa förlagssida och kollade att de fanns inne  i bibliotekets katalog. Sedan skickade jag ett mejl med titlarna och efter några timmar fick jag ett mejl från Anders på bibblan att böckerna fanns att hämta. Det var bara att gå dit och hämta vid dörren. Väldigt smidigt. Det går säkert att ringa också och få böckerna levererade till sin hemadress.
De här böckerna lånade jag.

Ryskt bläck : roman / Tatiana de Rosnay

Spökryttarna från Ordebec : roman / Fred Vargas

Sal 2 : roman / Julie Bonnie 

Madonnan i Notre-Dame : deckare / Alexis Ragougneau

Olyckan : roman / Valérie Tong Cuong

 



20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/