fredag 24 april 2015

Bibblans Bokcirkel - ny träff

Igår träffades i vi Bibblans Bokcirkel. Den här gången hade vi läst Karthago av Joyce Carol Oates. Det är en bok med väldigt många trådar och ämnen. Vi hade en mycket rolig träff med många långa diskussioner om många viktiga ämnen. Boken är inte helt lätt att läsa. Oates är som alltid extremt mångordig och nästan tjatig i sin samhällskritik. Hon älskar kursiveringar som kan driva läsaren till vansinne. Trots det vill vi ge boken betyget 8.

torsdag 16 april 2015

Karthago av Joyce Carol Oates

Den här boken är en bokcirkelbok, som vi ska diskutera i Bibblans Bokcirkel nästa vecka. Jag tyckte boken var jobbig att komma in i. Den var mångordig med många omtagningar och ointressanta personer. Författarens förkärlek för kursiveringar irriterade mig. Avsnittet om rundvandringen i fängelset var alldeles för lång. Förra gången jag försökte läsa boken kroknade jag här och slutade, men den här gången läste jag till slutet. Det var tur att jag fortsatte för här tar boken fart och blir riktigt intressant. Jag var tvungen att läsa resten av boken i ett svep.
Vad handlar då boken om? Det är inte alldeles lätt att säga bestämt, men den yttre handlingen är i korthet-
En 19-årig flicka försvinner i ett naturreservat utanför den lilla staden Carthage i nordöstra USA. Den siste som såg henne i livet verkar vara hennes äldre systers fästman Brett. Han är en både till kropp och själ söndertrasad veteran från kriget i Irak. Har han med hennes försvinnande att göra? Boken börjar som en thriller men utvecklas sedan till ett laddat och komplicerat familjedrama och en skildring av ett sönderfallande USA. Titeln Karthago kan naturligtvis syfta på staden, men jag tror att det är det antika Karthago, som den tidens stormakt - romarriket så småningom utplånade. Helt enkelt en symbol för förstörelse och död.
Den försvunna flickan har hela sitt liv varit lite udda. Kanske är hon autistisk utan någon velat se det. Hon känner sig oälskad och fruktansvärt avundsjuk på sin äldre vackra lyckade syster. Brett är en arbetargrabb, som lockats ut i kriget och naivt trott att han tjänat sitt land. När han kommer hem svårt skadad och traumatiserad vill inte samhället ha med honom att göra. När Brett erkänner att han dödat den försvunna flickan berättar han egentligen om en brutal gruppvåldtäkt med efterföljande mord, som han bevittnat i Irak.
Kanske är det hans stora lycka att hamna i fängelse där han kan återupprättas som människa. Författaren hanterar sina personer ganska hårdhänt, men på slutet står det klart att de alla är oskyldiga offer trots sin skuld i dramat.
Oates skriver rasande om USA:s krig mot terrorismen, om det inhumana amerikanska fängelsesystemet, mot dödsstraff och om bristen på förståelse för de som är annorlunda.
Samtidigt visar hon på möjligheten att förändras. "Det spelar inte stor roll vem man hade varit. Bara vem man vill bli".

onsdag 15 april 2015

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin

Egentligen hade jag tänkt läsa Hallucinationer av Oliver Sacks, men boken om Fikry dök oväntat upp efter bokcirkeln på biblioteket. Jag läste några sidor och var sedan fast. Boken är en litterär kärlekshistoria. När boken börjar är Fikry ledsen och ilsken. Hans fru är död, hans bokhandel går sämre än någonsin och någon har stulit hans mest värdefulla bok. Men han får en ny chans! Oväntade och fantastiska saker händer i hans liv. En del är väldigt glada och andra är väldigt sorgliga. Litteraturens kraft finns hela tiden med i handlingen.
Det som gör boken så fantastisk är den bitska osentimentala stilen. Den är full av humor, medkänsla och passion för böcker och människor.



fredag 10 april 2015

Nytt möte i Bibblans Bokcirkel

Igår var jag på ett nytt efterlängtat möte i Bibblans Bokcirkel. Den här gången pratade vi om boken "Läsarna i Broken Wheel rekommenderar" av Katarina Bivald.
Den här gången var alla där.
Ord och meningar: för bra slut, inga dramatiska händelser, mesig huvudperson, småstadsmentalitet, inte förhäva sig, skissartade beskrivning av en personer, breven håller handlingen igång, saga utan verklighetsförankring.

onsdag 8 april 2015

Lockwood & Co. Den viskande dödskallen av Jonathan Stroud

Boken är den andra i serien om Londons minsta spökagentur Lockwood & Co. England hemsökes av spöken och för att bekämpa dem behövs spökjägare som kan förinta dem. De som jobbar i spökagenturerna är barn. Vuxna kan inte se och förnimma spökena tillräckligt bra. På Lockwood & Co jobbar de tre agenterna Lucy, George och Anthony. De får i uppdrag att undersöka en grav där en gammal doktor, som dött under mystiska omständighet ligger. I kistan finns ett mycket farligt föremål, som de ska säkra. Det mesta går fel - ett farligt spöke blir fritt och föremålet stjäls. De hamnar i en mycket farlig härva av reliktjuvar fanatiska samlare och farliga hemsökelser. Till råga på allt bjuds de in till en stor jubileumsfest och stackars Lucy, som brukar tassa runt i flipflops,får panik. Dessutom börjar den gamla skallen i glasburken tala till henne. Miljön med en blandning av modern stadsbebyggelse och viktorianska spökhistorier är väldigt verkningsfull. Hela den myllrande staden med mörka gränder påminner om Dickens. Relationerna mellan de tre ungdomarna utvecklas hela tiden och får mig att tänka på Harry Potters värld med Harry, Ron och Hermione. Bokserien är tänkt att läsas av 9-12-åringar, men det fantastiska levande språket gör att den med fördel kan läsas av vuxna.


 






20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/