”Den unge Walters lidanden” är en smått absurdistisk samtidssatir som understundom tillåter sig att vara ohämmat rolig.
Walter är en banktjänsteman i yngre medelåldern som lider av grav hypokondri. Det är ett ämne som Erba har rört vid i tidigare böcker, men här är rädslan för sjukdomar och död ett huvudtema. Walter är den försiktigaste romanhjälte jag mött på länge, en som omfamnar alla tidens hälsotrender och desperat försöker löpträna sig till ett evigt liv. Han har ett trött samboförhållande med Anna, som börjar tröttna på hans eviga hypokondri och vars främsta intresse tycks vara att samla ihop en komplett servis i serien Blå blom.
Inom banken där han jobbar blir han av en ren slump och mot sin vilja befordrad till en mellanchefstjänst. Där blir hans uppgift att genomföra en synnerligen impopulär förändring: arbetsplatsen skall förvandlas till ett aktivitetsbaserat kontorslandskap. En modern uppfinning som ingen mer än högt uppsatta chefer någonsin har varit positivt inställd till, och Walters bank är inget undantag.
För att ytterligare komplicera Walters situation går han hos inte mindre än två terapeuter, som naturligtvis inte vet om varandra. Han är inte nöjd med någon av dem, men har inte mod och hjärta att avsluta vare sig den ena eller andra relationen. Walter är helt enkelt hunsad och överkörd av alla: av sin sambo och sina svärföräldrar, av sina terapeuter, av sina arbetskamrater och av vårdcentralerna som aldrig tar hans förtvivlade oro på allvar.
Erba lyckas fylla sin sorgliga hjälte med mycket kött och blod och hjärta som läsare känner med honom även när han beter sig som dråpligast. Andra i hans omgivning förblir schabloner, spelpjäser i satiren: Anna med sitt porslinssamlande (en av bokens mer klyschiga bilder), den koleriske svärfadern och den slipade chefen. För att inte tala om den kåta terapeuten Katrin. Visst är de stereotyper, men det här är Walters roman, ingen annans.
Boken är mycket rolig, men som i all välformulerad satir finns där allvarlig kritik. Den riktar sig mot vårt samhälles omänsklighet där den perfekta människan är idealet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar