onsdag 11 december 2019

Ensam på Mars- femte läsningen

Nu har jag läst boken Ensam på Mars av Andy Weir för femte gången! Det är en bok jag gärna läser om när medierna är fulla med dystra framtidsutsikter om mänskligheten.
Boken handlar om en expedition till planeten Mars 2026. När besättningen på rymdskeppet Hermes tagit sig ner på planetens yta för att samla prover och utföra diverse experiment blåser det upp en kraftig storm. Astronauten Mark blåser omkull och får en avbruten antenn genom dräkten och svimmar av.Besättningen tror han är död och sätter sig i säkerhet på rymdskeppet, men Mark lever!
Boken handlar om hans kamp för att överleva alldeles ensam på en mycket ogästvänlig planet.
Det är en mycket spännande bok som handlar om hur Mark genom skicklighet, tur och djärvhet lyckas få kontakt med jorden. När besättningen på Hermes får veta att han lever använder de all sin kompetens och samarbetsförmåga för att försöka rädda honom trots att de utsätter sig för livsfara.
Det är en väldigt positiv bok som handlar om hur ett antal kompetenta personer genom samarbete och stark vilja kan klara av att utföra ett komplicerat och mycket farligt uppdrag.
Jag tänker på alla människor som deltagit i sökoperationer för att hitta en för dem okänd människa.
Den tilltalar också mitt introverta drag. När man är ensam på Mars krävs ingen socialkompetens och man har bara ett mål i sikte - att överleva.
Hanna Fahl har skrivit om det här.






Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/