torsdag 30 juli 2020

Tyska huset - Annette Hess




Omslaget på den här boken gör att man lätt tror att det är en enkel feelgood bok, men den är mycket intressantare.


Romanen börjar i Frankfurt 1963 och familjen Bruhns bor i det tyska huset, där driver föräldrarna restaurang, storasyster arbetar på barnavdelningen på ett sjukhus, lillebror är en charmig liten grabb och så har vi mellanbarnet Eva. 

Hon är översättare på en juridisk byrå och när rättegångarna mot krigsförbrytare som verkat i Auschwitz börjar blir hon anlitad som tolk. 
Vi som läser får följa Evas arbete där hon får får tolka de hemskaste vittnesmål, hon har svårt att hantera de berättelser hon får höra. Samtidigt så följer vi hennes romans med Jürgen, som är en välartad ung man från överklassen

 Vardagslivet på restaurangen, familjelivet och systerns arbete på sjukhuset blir snart en bakgrund till de hemligheter som ligger dolda. Det är en brytningstid för unga kvinnor och Eva är en självständig person som inte vill ha äktenskapet som enda livsuppgift.

En annan del av boken är berättelsen om hemskheterna som begicks i lägren, berättade ur ett lite nytt perspektiv. 
Annette Hess är författare till tv-serier och jag kan absolut se den här historien som en miniserie från 60-talets Tyskland.

Den förra boken Drömmen om okapin, som jag skrev om utspelar sig också i Tyskland. Nu börjar jag intressera mig för landet och det kommer säkert fler böcker, som utspelar sig där.

onsdag 22 juli 2020

Drömmen om okapin av Mariana Leky



Detta är inte en bok i zoologi utan en familjehistoria från en liten tysk by i Westerwald. Liksom en okapi vekar bestå av flera olika djur finns det många lager i den här berättelsen. Okapin finns bara i östra Kongo-Kinshasa så vad gör den i en tysk by?Jo huvudpersonen farmor Selma drömmer om en okapi och varje gång hon drömmer om en okapi dör någon inom några dagar. Detta sätter igång ett händelseförlopp så vi får lära känna alla de originella invånarna i byn.Selmas barnbarn Luise, som vi både får känna som barn och som vuxen är också en viktig person i byn. Det är en mycket varm bok, som handlar om människor som tycker om varandra väldigt mycket.
Originaltiteln är Was man von hier aus sehen kann och boken innehåller väldigt många bildminnen och halsbrytande liknelser samt en gnutta magi. 
Allt från en julgran som inte vill stå rakt i det sneda huset och måste hållas ”som en just infångad förbrytare med flyktbenägenhet” till alla underbara karaktärsteckningar.
Det är en bok man vill aldrig ska ta slut.

tisdag 21 juli 2020

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter


Humlan Hanssons hemligheter (inbunden)

Jag fortsätter min odyssé i barnboksvärlden. Vill man läsa om existentiella frågor finns det gott om tjocka allvarliga vuxenböcker. Alternativet är barn och ungdomsböcker där bråddjup och vansinne avhandlas på ett väldigt vardagligt och osentimentalt sätt.
Humlan måste stanna hemma från skolan i fjorton dagar på grund av 103 kliande vattenkoppor. När hon kommer tillbaka är hennes bästis Nour kidnappad av hästtjejerna och Humlan är alldeles ensam. Samtidigt hamnar hennes målande faster  på psyket och Humlan vet inte hur hon ska hjälpa faster tillbaka så de kan måla tillsammans igen.
Tidigt i texten förstår man att Humlan inte är någon vanlig femteklassare.Hon ser med klar blick på vuxenvärldens dumheter. Inget undgår henne och hon har egna lösningar på alla problem.Lösningar som sedan genomför på ett halsbrytande sätt.
Hon påminner mycket om Barbro Lindgrens hjältar samtidigt är hon en mycket mer kompetent vardagshjälte.Teckningarna är fantastiska med sina absurda figurer.



fredag 17 juli 2020

Den andra sömnen av Robert Harris





Robert Harris har skrivit en lång rad berättelsers, som anknyter till kända historiska händelser.Han skapar bifigurer med egna berättelser och bygger ut händelserna. Många av berättelser handlar om vad som kunde ha hänt om någon liten historisk detalj förändrats.Den här boken handlar om England 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skiktats till den avlägsna byn Addicot St George. Han ska hålla begravning av byns präst fader Lacy. Området är fullt med gamla mynt, glasfragment och människoben, som fader Lacey samlat på.

Under tiden i den isolerade byn blir Fairfax mer och mer förvirrad. Har historien upprepat sig?

Den här historien är en dystopisk thriller som handlar om ett samhälle, som gått under och människan därför måste börja om igen. Samtidigt är den en historisk roman om ett samhälle med värderingar, som gällde innan vetenskap och forskning kom in i våra liv.

Om pandemin skulle fördjupas ännu mer och viruset inte går att bota på något sätt: hur kommer det i så fall att gå med vår civilisation och hur kommer kommande generationer att reagera på katastrofen? Hur kommer de att tolka det som hände? Intressanta frågor!

onsdag 15 juli 2020

Djupgraven av Viveca & Camilla Sten



Jag uppskattar verkligen böcker i ålderskategorin 9-12. Det ryms så mycket vänskap, magi, väsen och allt möjligt annat i dem! Samtidigt som man slipper tonårskaoset med känslor och drama som infinner sig när man kommer upp lite i åldrarna.De här böckerna är mycket lättare att anknyta till, som vuxen. Man slipper också alla pinsamma minnen av fåniga tonårsförälskelser.

Boken handlar om tolvåriga Tuva, som inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv. Hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. 

Tuva har börjat bli rädd för havet och boken handlar mycket om att hitta sig själv och sina styrkor. Även om boken innehåller mycket nordisk folktro och sjömansskrock finns problemen med utfrysning i små samhällen, vuxenblivandet och framför allt miljöförstöringen av Östersjön.

Djupgraven är första delen av en trilogi rysare för slukaråldern och den är verkligen spännande även för vuxna.

Tuva är en huvudperson, som det är lätt att känna sympati för och engagera sig i. Böckerna i serien blir också bättre och bättre. Den sista delen Mareld är nog den bästa.












tisdag 14 juli 2020

Lycka är för losers av Wibke Brueggemann


Ibland får jag lust att läsa en tonårsbok. Jag har ju jobbat med tonåringar en stor del av mitt liv. Det som är särskilt svårt för en författare eller översättare av tonårsböcker är att hitta det rätta språket. Det måste låta rätt för att boken ska kännas trovärdig. Översättaren till Lycka är för losers har lyckats mycket bra med att få både tonfall och känsloliv att stämma.
Boken handlar om Phoebe, som är 16 år. Hennes pappa är död och hennes mamma är läkare hos Läkare utan gränser och är aldrig hemma. Just nu är hon i Syrien och Phoebe bor hos sin gudmor Katy, som driver en välgörenhetsaffär typ Myrorna. Phoebes bästa kompis Polly har blivit ihop med Tristan och ägnar sig mest hångel. För att känna lite pengar börjar hon jobba extra i Katys välgörenhetsaffär och träffar en massa udda människor.
Det är en ganska typisk feelgood bok där allt är jobbigt i början för att sedan bli ännu jobbigare och sluta fint.
Boken är på så där 500 sidor och väldigt rolig och överraskande. Jag blev glad av den!


torsdag 9 juli 2020

Kritgubben av C.J.Tudor


Jag brukar inte vara så förtjust i spänningsromaner med mycket våldsamheter, men den här var bra och väldigt spännande. Våldet finns mest outtalat eftersom många händelser ses genom barns ögon. De förstår inte riktigt vad de ser och de vuxna håller tyst.
Huvudpersonen heter Eddie och är 12 år när det hela började. Han och hans kompisar får idén att skicka meddelande till varandra genom att rita streckgubbar på gatan. Det är jättekul tills någon dör.

Trettio är senare när Eddie tror att det förflutna är dött och begravet kommer ett kuvert med en krita och en kritgubbe.

Eddie måste gå tillbaka i sitt liv och ta tag i sina rädslor.



måndag 6 juli 2020

Biodlaren från Aleppo – Christy Lefteri




Biodlaren Från Aleppo är en tankeväckande bok,som upprör. Även om den här boken handlar om enskilda människoöden handlar den samtidigt om alla flyktingars gemensamma upplevelser. Det är en viktig bok, speciellt för den som tror att den som flyr hade kunnat välja att stanna hemma.

 Nuri och Afra bor i den vackra staden Aleppo. Han är biodlare och hon är konstnär. De har det fint, men så kommer kriget och allt slås sönder. Bikuporna bränns ner. Deras son dödas av en bomb när han leker i trädgården. För att överleva måste de fly.
De reser genom en sönderbombad värld, bär på en obeskrivlig smärta, och utsätts för enorma faror. Det enda hopp de har kvar är att de ska hitta trygghet i England och kunna bygga upp en ny tillvaro där.
Boken slutar med att de sitter svårt traumatiserade på ett nergånget pensionat i södra England och väntar på att få sin asylansökan beviljad. På samma pensionat sitter flera andra flyktingar från olika länder med samma upplevelser och väntar på samma sak. Det enda de har kvar är hoppet om en bättre framtid.
Det är en fin översättning. En del ord,som inte har en svensk motsvarighet är inte översatta och det gör att texten känns autentisk.
I slutet av boken finns bokcirkelfrågor.


fredag 3 juli 2020

Albatross av Ann Cleeves



Jag har läst alla av Ann Cleeves böcker böcker från Shetland och uppskattat dem mycket.Kanske gick de kanske lite på tomgång på slutet så det är bra att hon börjat på en ny serie.Skriva kan hon och hon gör inga dåliga böcker, men lite skiftar de i kvalité efter hur intressant hon lyckas göra huvudpersonen.
Hennes nya serie handlar om poliskommissarie Matthew Venn. Platsen är North Devon och hon lyckas göra den nästan lika spännande ,som Shetland, men bara nästan.
Hursomhelst levererar Cleeves en en välskriven trivseldeckare i sedvanligt långsamt tempo, med fina miljöskildringar och ett vältecknat persongalleri. Dessutom ett klurigt mysterium som man aldrig helt lyckas lista ut. Jag tycker om den här sortens långsamma pusseldeckare, som handlar om vanliga människor.Karaktärerna får växa fram under handlingens gång.Mycket tid tar det förstås att bygga upp karaktären Matthew Venn, men jag tycker hon lyckats väl.




20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/