söndag 29 november 2020

Ytspänning av Olivier Norek



Det är inte ofta em gammal bokläsare som jag blir förälskad i huvudpersonen i en bok, men den här gången hände det.  Jag talar  om Noémie Chastain, kommissarie vid Parispolisen. Vid ett tillslag blir hon skjuten rakt i ansiktet med ett avsågat hagelgevär. Hon överlever, men hennes ansikte blir vanställt och hennes gamla liv och identitet är borta för alltid. Det första som händer är att hennes pojkvän överger henne. Han står inte ut med hennes vanställda ansikte. Noémie har varit en av de tuffaste och mest skarpskjutande poliserna i kåren, men nu är hon rädd för vapen och våld.

Hon kan inte gå tillbaka till sitt gamla jobb utan skickas till den lilla fridfulla byn Avalone för att förbereda nedläggningen av byns polisstation. Mötet med landsbygdens lugna tempo och de sävliga poliserna där blir lite av en kulturkrock. 

Men så flyter en tunna med ett barnskelett upp till ytan i den konstgjorda kraftverksdammen intill Avalone, och istället för tid att vila upp sig får Noémie ett högprofilerat cold case på halsen. På botten av sjön döljer sig hemligheter som alla verkar vilja glömma. I samband med att byn dränktes och flyttades försvann tre barn och ingen vet vad som hänt med dem. Kan skelettet tillhöra en av dem?

Ytspänning är en välskriven och väl översatt spänningsroman med litterära kvalitéer, som inte är så vanliga i den sortens litteratur..Jag älskar beskrivningen av miljön och människorna. Allt är så levande och jag vill verkligen veta vad som hänt de tre barnen. Själva historien är inte så originell. Peter Robinson har skrivit en liknande historia i "En ovanligt torr sommar", men det spelar ingen roll. Själva historien står på egna ben..Mest av allt tycker jag om att följa Noémie. Hon är okuvlig och rebellisk och fast besluten att komma tillbaka till ett liv hon själv bestämmer över. Hon är min nya favoritpolis.

Olivier Norek har skrivit fler romaner och jag hoppas att de snart översätts. Han är en väldigt duktig författare även utan Noémie.




söndag 22 november 2020

Tre franska deckare

 

Deckare och kriminalromaner är en stor yviga genre. Engelska deckare är ofta de vi tänker på först när vi pratar om deckare. De är ofta välskrivna och miljöerna är välbekanta och charmiga. Vill man läsa något välkänt och lite sömnigt är en engelsk deckare bra.

Vill man däremot ha något annat, något smart med en häftig dialog med udda figurer och miljöer då väljer man med fördel en fransk deckare. Franska deckare utmanar intellektet och chockar ofta med sin totala brist på anständighet och moral.

De senaste veckorna har jag läst tre franska deckare, som helt uppslukat mig och gjort mig blind för allt elände i världen.

Först ut är 

MADONNAN I NOTRE-DAME AV ALEXIS RAGOUGNEAU


Detta är en udda bok om ett mord, kanske inte en deckare utan mer som en roman om ett brott. Centralt i boken är i alla fall den välkända kyrkan Notre Dame i Paris. Det är nästan så att man skulle kunna säga att kyrkan i sig spelar en viktig karaktärsroll för att förklara mordet på madonnan. 

Madonnan är en underskön kvinna, helt klädd i vitt, som en tidig morgon hittas död. Hon sitter helt stilla på en kyrkbänk i ett av sidokapellen. Ingen vet vem hon är eller varför mördaren bestämt sig för att låta henne sitta där. 

En av kyrkans präster kan inte släppa händelsen och bestämmer sig för att själv undersöka mordet. En säregen och udda karaktär är denna präst, 150 cm kort och med en lätt förvriden kroppshållning pga av en svår sjukdom.

 Under tiden så inriktar sig den unga åklagaren Claire Kauffman, som leder utredningen,  på en fanatiskt religiös ung man. Men prästen känner på sig att denna unge man är ett villospår. Alexis Ragougneua målar upp ett brett karaktärsgalleri som tillsammans med de målande gotiska miljöbeskrivningar av boken bildar en udda bok. Alla är kyrkan kan anses som skyldig, alltifrån städaren upp till prästerna. 

Madonnan i Notre Dame är en lättläst bok. Ragougneau har ett vackert språk som är behagligt att läsa. Samtidigt så bjuder han på intressanta tankar och idéer genom sin unga präst. Ragougneau uppehåller sig inte enbart vid detta brott utan vi får även lära känna våra karaktärer och hela deras smärtsamma förflutna. Hemligheter dyker upp och mörker försöker gömmas undan. 







lördag 21 november 2020

Schack matt

 



Böcker kan handla om väldigt många saker. Just nu tycker jag att alla böcker handlar om relationer. Det är inte så konstigt eftersom relationer är viktiga för vår art. 

Nu finns det annat att skriva om t.ex. schack. Netflix serien The Queens Gambit har blivit en stor succé. Boken, som serien bygger på har nu kommit ut i en ny svensk upplaga.

Författaren heter Walter Tevis och boken handlar om flickan Beth Harmon som hamnar på barnhem i mitten av 50-talet. På det trista hemmet lär sig Beth spela schack  av vaktmästaren där. Snart blir det uppenbart att Beth är ett underbarn med en helt exceptionell talang. Boken handlar om hennes karriär, som schackgeni, men också om hennes kamp mot demonerna. Exceptionell talang balanserar ofta på gränsen till galenskap.



 










fredag 20 november 2020

Take awaypåsar

 Nu har jag provat bibblans service med Take awaypåsar. 

Det fungerade fint. Jag letade upp fem böcker på Sekwa förlagssida och kollade att de fanns inne  i bibliotekets katalog. Sedan skickade jag ett mejl med titlarna och efter några timmar fick jag ett mejl från Anders på bibblan att böckerna fanns att hämta. Det var bara att gå dit och hämta vid dörren. Väldigt smidigt. Det går säkert att ringa också och få böckerna levererade till sin hemadress.
De här böckerna lånade jag.

Ryskt bläck : roman / Tatiana de Rosnay

Spökryttarna från Ordebec : roman / Fred Vargas

Sal 2 : roman / Julie Bonnie 

Madonnan i Notre-Dame : deckare / Alexis Ragougneau

Olyckan : roman / Valérie Tong Cuong

 



måndag 10 augusti 2020

Resenärerna av Regina Porter


Resenärerna av Regina Porter är en bok, som man snabbt sugs in i. Det är ett stort körverk med många röster där var röst får sitt utrymme och beskrivs noga.Boken börjar på 50-talet och fortsätter fram till att Obama väljs till president.Det är en släktkrönika där vi möter ett antal familjer både svarta och vita.Boken börjar med en personförteckning och den behövs. Det är ett myller av barn, barnbarn, älskare och älskande par. USA:s moderna historia finns i bakgrunden. I bakgrunden finns också rasismen även om den ofta sopas under mattan.Flera av personerna blir framgångsrika med fina jobb och pengar, men de förblir svarta. Hudfärgen går inte att tvätta bort.
 

söndag 2 augusti 2020

Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser






Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han har skrivit tio kriminalromaner om van Veeteren och sex om kommissarie Gunnar Barbarotti.

I boken "De vänsterhäntas förening" möts de båda och deras likheter blir uppenbara Båda är erfarna poliser luttrade av yrkets jävligheter, men de har inte tappat bort sin humor och medmänsklighet. De har också en partner att dela sina erfarenheter med. Van Veeteren har sin fru och Barbarotti har sin älskade Eva Backman. 

Det är långsamma spänningsromaner och trots alla hemskheter är de förunderligt trivsamma. Gunnar Barbarotti verkar leta efter ledtrådar lite planlöst, men han gör det på sitt eget sätt och med hjälp av Eva Backman och Vår Herre lyckas han ofta. Dialogen mellan Barbarotti och Backman är den, som för handlingen framåt. Det är ett speciellt nesserskt språk i dialogen och om man inte gillar det går det inte att uppskatta böckerna.

Den har aktuella boken handlar om busschaufför, Albin Runge, som har varit med om en tragisk olycka för fem år sedan med många inblandade. Han är frikänd från brott, men 2012 kommer han till polisen med brev som han fått långt efteråt. I dessa tycks någon eller några hota honom till livet. Runge ger ett mycket sorgset intryck och medger själv att han borde dö.

Breven blir alltmer precisa. Till slut går polisen med på att ordna skydd åt Runge och hans fru. De medverkar emellertid inte som man tänkt. Och så uppstår mordgåtan.

Fallet läggs dock ner efter en tid i brist på bevis. På hösten 2018 tar paret Barbarotti-Backman tjänstledigt. Hon behöver vila och komma över en allvarlig händelse på jobbet. De får låna ett hus på norra Gotland av en kollega. Där blir det trivsamt värre. Med vinden vinande utanför tänds brasan. En flaska rödvin öppnas. Men de får annat att sysselsätta sig med än goda middagar och långa cykelturer. En observation på plats får dem att återuppta fallet Albin Runge, denna gång som privatdetektiver.

Handlingen är inte helt realistisk och Nesser handskas vårdslöst med kronologin,men det blir ändå en fin läsupplevelse. Nesser gör mig sällan besviken undantaget "Elva dagar i Berlin", som är ett ordentligt magplask.



torsdag 30 juli 2020

Tyska huset - Annette Hess




Omslaget på den här boken gör att man lätt tror att det är en enkel feelgood bok, men den är mycket intressantare.


Romanen börjar i Frankfurt 1963 och familjen Bruhns bor i det tyska huset, där driver föräldrarna restaurang, storasyster arbetar på barnavdelningen på ett sjukhus, lillebror är en charmig liten grabb och så har vi mellanbarnet Eva. 

Hon är översättare på en juridisk byrå och när rättegångarna mot krigsförbrytare som verkat i Auschwitz börjar blir hon anlitad som tolk. 
Vi som läser får följa Evas arbete där hon får får tolka de hemskaste vittnesmål, hon har svårt att hantera de berättelser hon får höra. Samtidigt så följer vi hennes romans med Jürgen, som är en välartad ung man från överklassen

 Vardagslivet på restaurangen, familjelivet och systerns arbete på sjukhuset blir snart en bakgrund till de hemligheter som ligger dolda. Det är en brytningstid för unga kvinnor och Eva är en självständig person som inte vill ha äktenskapet som enda livsuppgift.

En annan del av boken är berättelsen om hemskheterna som begicks i lägren, berättade ur ett lite nytt perspektiv. 
Annette Hess är författare till tv-serier och jag kan absolut se den här historien som en miniserie från 60-talets Tyskland.

Den förra boken Drömmen om okapin, som jag skrev om utspelar sig också i Tyskland. Nu börjar jag intressera mig för landet och det kommer säkert fler böcker, som utspelar sig där.

onsdag 22 juli 2020

Drömmen om okapin av Mariana Leky



Detta är inte en bok i zoologi utan en familjehistoria från en liten tysk by i Westerwald. Liksom en okapi vekar bestå av flera olika djur finns det många lager i den här berättelsen. Okapin finns bara i östra Kongo-Kinshasa så vad gör den i en tysk by?Jo huvudpersonen farmor Selma drömmer om en okapi och varje gång hon drömmer om en okapi dör någon inom några dagar. Detta sätter igång ett händelseförlopp så vi får lära känna alla de originella invånarna i byn.Selmas barnbarn Luise, som vi både får känna som barn och som vuxen är också en viktig person i byn. Det är en mycket varm bok, som handlar om människor som tycker om varandra väldigt mycket.
Originaltiteln är Was man von hier aus sehen kann och boken innehåller väldigt många bildminnen och halsbrytande liknelser samt en gnutta magi. 
Allt från en julgran som inte vill stå rakt i det sneda huset och måste hållas ”som en just infångad förbrytare med flyktbenägenhet” till alla underbara karaktärsteckningar.
Det är en bok man vill aldrig ska ta slut.

tisdag 21 juli 2020

Humlan Hanssons hemligheter av Kristina Sigunsdotter


Humlan Hanssons hemligheter (inbunden)

Jag fortsätter min odyssé i barnboksvärlden. Vill man läsa om existentiella frågor finns det gott om tjocka allvarliga vuxenböcker. Alternativet är barn och ungdomsböcker där bråddjup och vansinne avhandlas på ett väldigt vardagligt och osentimentalt sätt.
Humlan måste stanna hemma från skolan i fjorton dagar på grund av 103 kliande vattenkoppor. När hon kommer tillbaka är hennes bästis Nour kidnappad av hästtjejerna och Humlan är alldeles ensam. Samtidigt hamnar hennes målande faster  på psyket och Humlan vet inte hur hon ska hjälpa faster tillbaka så de kan måla tillsammans igen.
Tidigt i texten förstår man att Humlan inte är någon vanlig femteklassare.Hon ser med klar blick på vuxenvärldens dumheter. Inget undgår henne och hon har egna lösningar på alla problem.Lösningar som sedan genomför på ett halsbrytande sätt.
Hon påminner mycket om Barbro Lindgrens hjältar samtidigt är hon en mycket mer kompetent vardagshjälte.Teckningarna är fantastiska med sina absurda figurer.



fredag 17 juli 2020

Den andra sömnen av Robert Harris





Robert Harris har skrivit en lång rad berättelsers, som anknyter till kända historiska händelser.Han skapar bifigurer med egna berättelser och bygger ut händelserna. Många av berättelser handlar om vad som kunde ha hänt om någon liten historisk detalj förändrats.Den här boken handlar om England 1468. Den unge prästen Christopher Fairfax har skiktats till den avlägsna byn Addicot St George. Han ska hålla begravning av byns präst fader Lacy. Området är fullt med gamla mynt, glasfragment och människoben, som fader Lacey samlat på.

Under tiden i den isolerade byn blir Fairfax mer och mer förvirrad. Har historien upprepat sig?

Den här historien är en dystopisk thriller som handlar om ett samhälle, som gått under och människan därför måste börja om igen. Samtidigt är den en historisk roman om ett samhälle med värderingar, som gällde innan vetenskap och forskning kom in i våra liv.

Om pandemin skulle fördjupas ännu mer och viruset inte går att bota på något sätt: hur kommer det i så fall att gå med vår civilisation och hur kommer kommande generationer att reagera på katastrofen? Hur kommer de att tolka det som hände? Intressanta frågor!

onsdag 15 juli 2020

Djupgraven av Viveca & Camilla Sten



Jag uppskattar verkligen böcker i ålderskategorin 9-12. Det ryms så mycket vänskap, magi, väsen och allt möjligt annat i dem! Samtidigt som man slipper tonårskaoset med känslor och drama som infinner sig när man kommer upp lite i åldrarna.De här böckerna är mycket lättare att anknyta till, som vuxen. Man slipper också alla pinsamma minnen av fåniga tonårsförälskelser.

Boken handlar om tolvåriga Tuva, som inte har mycket gemensamt med sina klasskompisar och mest håller sig för sig själv. Hon alltid känt sig hemma i skärgården och på Harö, där hon bor. Hon kan alla kobbar, skär och grund utan och innantill. Men den här hösten har något förändrats. Människor försvinner spårlöst i havet, mörka skuggor böljar under vattenytan och övernaturliga väsen visar sig bland träden. 

Tuva har börjat bli rädd för havet och boken handlar mycket om att hitta sig själv och sina styrkor. Även om boken innehåller mycket nordisk folktro och sjömansskrock finns problemen med utfrysning i små samhällen, vuxenblivandet och framför allt miljöförstöringen av Östersjön.

Djupgraven är första delen av en trilogi rysare för slukaråldern och den är verkligen spännande även för vuxna.

Tuva är en huvudperson, som det är lätt att känna sympati för och engagera sig i. Böckerna i serien blir också bättre och bättre. Den sista delen Mareld är nog den bästa.












tisdag 14 juli 2020

Lycka är för losers av Wibke Brueggemann


Ibland får jag lust att läsa en tonårsbok. Jag har ju jobbat med tonåringar en stor del av mitt liv. Det som är särskilt svårt för en författare eller översättare av tonårsböcker är att hitta det rätta språket. Det måste låta rätt för att boken ska kännas trovärdig. Översättaren till Lycka är för losers har lyckats mycket bra med att få både tonfall och känsloliv att stämma.
Boken handlar om Phoebe, som är 16 år. Hennes pappa är död och hennes mamma är läkare hos Läkare utan gränser och är aldrig hemma. Just nu är hon i Syrien och Phoebe bor hos sin gudmor Katy, som driver en välgörenhetsaffär typ Myrorna. Phoebes bästa kompis Polly har blivit ihop med Tristan och ägnar sig mest hångel. För att känna lite pengar börjar hon jobba extra i Katys välgörenhetsaffär och träffar en massa udda människor.
Det är en ganska typisk feelgood bok där allt är jobbigt i början för att sedan bli ännu jobbigare och sluta fint.
Boken är på så där 500 sidor och väldigt rolig och överraskande. Jag blev glad av den!


torsdag 9 juli 2020

Kritgubben av C.J.Tudor


Jag brukar inte vara så förtjust i spänningsromaner med mycket våldsamheter, men den här var bra och väldigt spännande. Våldet finns mest outtalat eftersom många händelser ses genom barns ögon. De förstår inte riktigt vad de ser och de vuxna håller tyst.
Huvudpersonen heter Eddie och är 12 år när det hela började. Han och hans kompisar får idén att skicka meddelande till varandra genom att rita streckgubbar på gatan. Det är jättekul tills någon dör.

Trettio är senare när Eddie tror att det förflutna är dött och begravet kommer ett kuvert med en krita och en kritgubbe.

Eddie måste gå tillbaka i sitt liv och ta tag i sina rädslor.



måndag 6 juli 2020

Biodlaren från Aleppo – Christy Lefteri




Biodlaren Från Aleppo är en tankeväckande bok,som upprör. Även om den här boken handlar om enskilda människoöden handlar den samtidigt om alla flyktingars gemensamma upplevelser. Det är en viktig bok, speciellt för den som tror att den som flyr hade kunnat välja att stanna hemma.

 Nuri och Afra bor i den vackra staden Aleppo. Han är biodlare och hon är konstnär. De har det fint, men så kommer kriget och allt slås sönder. Bikuporna bränns ner. Deras son dödas av en bomb när han leker i trädgården. För att överleva måste de fly.
De reser genom en sönderbombad värld, bär på en obeskrivlig smärta, och utsätts för enorma faror. Det enda hopp de har kvar är att de ska hitta trygghet i England och kunna bygga upp en ny tillvaro där.
Boken slutar med att de sitter svårt traumatiserade på ett nergånget pensionat i södra England och väntar på att få sin asylansökan beviljad. På samma pensionat sitter flera andra flyktingar från olika länder med samma upplevelser och väntar på samma sak. Det enda de har kvar är hoppet om en bättre framtid.
Det är en fin översättning. En del ord,som inte har en svensk motsvarighet är inte översatta och det gör att texten känns autentisk.
I slutet av boken finns bokcirkelfrågor.


fredag 3 juli 2020

Albatross av Ann Cleeves



Jag har läst alla av Ann Cleeves böcker böcker från Shetland och uppskattat dem mycket.Kanske gick de kanske lite på tomgång på slutet så det är bra att hon börjat på en ny serie.Skriva kan hon och hon gör inga dåliga böcker, men lite skiftar de i kvalité efter hur intressant hon lyckas göra huvudpersonen.
Hennes nya serie handlar om poliskommissarie Matthew Venn. Platsen är North Devon och hon lyckas göra den nästan lika spännande ,som Shetland, men bara nästan.
Hursomhelst levererar Cleeves en en välskriven trivseldeckare i sedvanligt långsamt tempo, med fina miljöskildringar och ett vältecknat persongalleri. Dessutom ett klurigt mysterium som man aldrig helt lyckas lista ut. Jag tycker om den här sortens långsamma pusseldeckare, som handlar om vanliga människor.Karaktärerna får växa fram under handlingens gång.Mycket tid tar det förstås att bygga upp karaktären Matthew Venn, men jag tycker hon lyckats väl.




måndag 29 juni 2020

Nytt tema




Den här bloggen har legat nere under virusets härjningar, men nu är jag igång igen. Jag har kommit ut ur virusdimman och börjat läsa igen. Det firar jag med ett nytt tema.

tisdag 17 mars 2020

Nattugglor av Gabrielle Levy

Jag har under några veckor haft en jobbig lässvacka. Det har varit jättesvårt att komma igång med en bok och hålla kvar koncentrationen. Sekwa förlag räddade mig! De har så många fina böcker man mår bra av och de presenterar dem så fint på sin hemsida http://sekwa.se/bockerna/ !

Den första boken jag har läst heter Nattugglor. Den handlar om 5 sömnlösa personer,som träffas på Helens sömnmottagning. Det är en samling olyckliga människor, som vi lär känna under bokens första del. Lite deppigt är det  att läsa om deras problem och hur de hanterar sin sömnlöshet. De kämpar med sina sömndagböcker och försöker lyda Helenes stränga instruktioner.
Efterhand börjar det hända saker med dem när de följer hennes instruktioner.Först blir allt mycket värre och man blir orolig för några av dem. Avslutningen av boken är helt oväntad. Så småningom vänder livet för dem på väldigt oväntade sätt.
Jag blev väldigt fascinerad av personerna och det oväntade slutet. Sömnlöshet behöver inte vara ett
problem.



torsdag 20 februari 2020

Torsdagsbokcirkeln v.8



Den här veckan kom Mattias och berättade om metoden Shared Reading. Det var intressant och alla blev inspirerade. Nästa bok "Små eldar överallt" ska vi inleda med att vi läser det första kapitlet tillsammans. Sedan pratade vi om sista delen av Paschinko. Vi tyckte det var den svagaste delen och inte lika intressant. Språket var annorlunda och personerna ointressantare. Behållningen av boken var skildringen av förhållandet mellan japaner och koreaner och om den japanska kulturen. sedan gick vi och fikade.




tisdag 18 februari 2020

Hon som tittade in av Karin Wahlberg

Just nu går det trögt med läsningen och det blir mest enklare deckare och feelgood. Nu har jag läst andra delen i serien om kommissarie Claes Claesson och hans partner kirurgen Veronica. Böckerna utspelar sig i en småstad och många av brotten är relaterade till sjukvården. Författarinnan är gynekolog och det finns många graviditeter och förlossningar i boken.
I den här boken ska Claesson bli pappa för första gången och eftersom Veronica är en bit över 40 oroar han sig för utgången.
Han får annat att tänka på när en läkare från Veronicas sjukhus blir påkörd och dödad av en före detta kollega och sedan ännu en läkare blir mördad. Boken är ganska spännande och man får veta mycket om graviditeter och förlossningar. Samtidigt är det en trygg värld där inget riktigt farligt kan hända.

Solen går upp och ner som vanligt!


måndag 17 februari 2020

Bokrean

Nu närmar sig årets stora bokrea och årets stora ångest. Där finns så många fina billiga böcker jag skulle vilja äga. Samtidigt är lägenheten full med böcker - en del av dem har jag inte ens läst. I år har gett mig själv en budget på 200 kr. att spendera på rean. Det gör att jag måste tänka efter ordentligt vad jag ska lägga pengarna på.
Just nu tror jag det blir 2 av  Agatha Christies nyöversatta deckare.Klassikerna Dolken från Tunis och 4.50 från Paddington inbundna för 59 kr. Sedan blir det nog en kokbok. Hanna Olvenmarks första bok Portioner under tian för 99 kr. passar bra. Nu har jag överskridit min budget med 17 kr. så nu blir det inte mer.
Jag får gå och titta på vägarbetet på Idunvägen istället.


onsdag 29 januari 2020

Pachinko av Min Jin Lee


Pachinko (pocket)

Nu har jag börjat läsa Pachinko och hamnat i Korea på tidigt 1900-tal. Korea är ett fattigt land, som är ockuperat av Japan. Japanerna suger ut landet och människor svälter och fryser. I en liten fiskeby föds Sunja 1911. Det är hon som kommer att bli bokens hjälte. Med en stark kropp och starkt psyke överlever hon alla umbärande. Hennes uppfinningsrikedom och fräckhet räddar henne och hennes familj. Boken följer Sunja ända fram till 1989.
Det är en långsam detaljrik bok.



fredag 17 januari 2020

Torsdagsbokcirkeln v.3


Den här gången pratade vi om vår aktuella bok - Kodnamn Alice av Kate Quinn. Boken är spännande och lättläst, men saknar många viktiga delar. Det finns väldigt få tidsmarkörer och miljöbeskrivningarna är nästan obefintliga. Det är svårt att veta vilken tid den aktuella handlingen utspelas i och vilket land huvudpersonerna befinner sig i. Det finns inga smaker dofter eller ljud intryck. Vi läser tryggt vidare och ser hur det går för våra huvudpersoner. I den här boken blir inget riktigt farligt.

onsdag 15 januari 2020

Maisie Dobbs: Messenger of Truth av Jaquelini Winspear



När jag satt och läste veckans bokcirkelbok av Kate Quinn började jag längta efter fler skildringar av London under mellankrigstiden. Då dök den oförliknelige Maisie Dobbs upp i mitt numera lite skraltiga minne. Maise är psykologprivatdetektiv och med sina metoder baserade på mänskligt beteende löser hon de fall polisen går bet på. Hon arbetade som sjuksköterska under Första Världskriget. Där lärde hon sig mycket om döden och om akutvård utan utrustning och knöt ovärderliga kontakter. I de tre böcker jag har läst har alla brott sin upprinnelse i Första Världskriget.
Jag tycker så mycket om Maisie för hon har sådant fantastiskt driv.
Hon är noggrann. Hon har sina pennor i många färger till sina mindmaps. Dessutom har hon egen firma, egen lägenhet och egen bil.
Den här boken handlar om ett mord. Fast alla tror förstås att det är en olycka, men inte Maisie. Hon har koll och  efter alla turer med oskyldigt misstänkta sätter hon dit mördaren.
Det är inga oskyldiga feelgood romaner. Blodet är på riktigt!






.





torsdag 9 januari 2020

Torsdagsbokcirkeln v.2



Idag var det säsongstart för tisdagsbokcirkeln. Vi började säsongen med att diskutera Syskonen av Tessa Hadley. 
Boken handlar om fyra syskon,som har kommit till sitt barndoms sommarhus för att fundera över vad de ska göra med huset..Roland kommer med sin nya fru, Alice har med sig sitt ex tonårsson och Fran kommer utan sin man. Harriet den ordentliga stora systern kommer också ensam. De nya människorna, som nu kommer in i den gamla gemenskapen fungerar som katalysatorer, som förändrar livet för alla.Det förflutna finns också där och måste omtolkas.
Vi tyckte att det var en mycket engelsk bok med intressanta karaktärer framställda på ett trovärdigt sätt. 


måndag 6 januari 2020

Gömställen av Katherine Arden

Ollie är 11 år och älskar böcker. Hon försöker hela tiden hitta platser där hon kan få vara ifred med sin läsning. En av platserna ligger vid en flod och när Ollie kommer dit träffar hon en kvinna som tänker slänga en bok i floden. Hon stjäl boken och cyklar hem så fort hon kan för att få läsa den.
Boken handlar om flickan Beth som levt på gården Smoke Hollow, om två bröder som båda älskar henne och om en leende man som kan ge dig allt du önskar mest.
Dagen därpå åker Ollie och hennes klass till en bondgård för att lära sig mer om jordbruk. Bakom gården upptäcker Ollie en kyrkogård med namn på gravstenarna, som stämmer med boken.Är berättelsen på riktigt.Runt om på gården finns det många fågelskrämmor.
När barnen ska åka hem går bussen sönder och läraren ger sig iväg för att hämta hjälp. Den underlige busschauffören ger barnen rådet att ge sig ut i skogen och gömma sig innan mörkret  faller. Ingen av barnen förstår vad han menar, men Ollie har sin döda mammas klocka på sig och på displayen står det "Fly".
Ollie förstår att hennes mamma försöker hjälpa henne och tillsammans med två kamrater gömmer hon sig i skogen. Nu börjar en skräckfärd för Ollie och hennes kamrater, men Ollie förstår att enda sättet att hedra sin döda mamma är att göra som hon - alltid vara modig.




onsdag 1 januari 2020

Fördel ADHD : var på skalan ligger du? av Anders Hansen

Barn med ADHD är alla lärares huvudbry och utmaning. De är fruktansvärt lättstörda och fladdriga.De är ofta hyperaktiva och far omkring i rummet ,som tokiga ekorrar. Samtidigt kan de vara de som har de mest kreativa idéerna och hittar de något som verkligen intresserar dem kan de hyperfokusera och helt uppslukas av ämnet.
Skolan, som den ser ut nu, passar de här barnen väldigt dåligt.
Anders Hansen menar att det handlar om ett trögt belöningssystem. Människor med ADHD har en hjärna som hela tiden snålar med dopaminet, viket får till följd att det behövs riktigt häftiga upplevelser för att få belöningssystemet att fungera. 
Historiskt gav förmågan att reagera på minsta stimuli och förmågan att hyperfokusera en stor fördel i ett jägarsamhälle.Kreativiteten var säkert en stor fördel när jakten slog fel och gruppen hamnade i svårigheter.
Anders Hansen menar att ADHD är ett personlighetsdrag, som har biologiska orsaker. ADHD är ärftligt och de gener som orsakar trögheten i belöningssystemet är identifierade. Ett problem med ADHD är att det är svårt att ställa en säker diagnos och framför allt att veta vilka barn som behöver medicin eller inte. Vi har alla drag av ADHD i våra personligheter. Boken handlar framför allt om hur människor med ADHD kan lära sig att utnyttja fördelarna.Här kan du läsa mer om ADHD.




20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/