söndag 11 februari 2024

Förslag på bokcirkelböcker våren 2024

 


Sly av Sara Strömberg 343 sidor

Boken fick visserligen Deckarakademins debutantpris, men det är ingen deckare i traditionell mening. Den handlar om Norrland - närmare bestämt om trakten bakom Åre. Den avdankade journalisten Vera Bergström bor i Ånns gamla nerlagda stationshus.Hon jobbar som elevassistent på en skola i Järpen. Vera är centrum i historien. Hon har vissa likheter med Jana Kippo i Smalånger. Livet har gått förbi Vera. Hon har ständiga klimakterieblödningar och ensamheten och ångesten river i henne. Då ringer hennes gamle redaktör Strömmen och ber henne göra ett reportage om en kvinna som hittats död under ett jakttorn i Kalls socken. 
Journalisten inom Vera vaknar. Hon tar fram sitt skrivblock,sina blyertspennor och dammar av sin kamera. Livet startar igen. 
Liksom hos Karin Smirnoff blommar språket och tar nästan andan ur en. Med en gång är vi på myren där älgtjuren ligger nyskjuten med tungan hängande utanför mulen.

De förlorade ordens bok

av Pip Williams 445 sidor
Nu befinner vi oss i Oxford i början på 1900-talet. Kvinnorörelsen är på frammarsch och ett världskrig närmar sig.Det hindrar inte en grupp hängivna lexikografer att samlas i Skriptoriet för att samla ord till Oxfords stora ordbok.
Under bordet sitter Esme hon är moderlös och ständigt nyfiken. Esme får varken synas eller höras och gömmer sig därför under sorteringsbordet. En dag singlar en papperslapp med ordet deja ned. Det är det första av många ord som Esme sparar. De kommande åren fortsätter hon samla på lappar som männen i Skriptoriet slarvar bort, kastar eller glömmer. Dessa ord blir hennes främsta redskap för att förstå sin omvärld.

Med tiden inser Esme att en del uttryck värderas högre än andra och att ord och betydelser med kopplingar till kvinnors liv ofta förbises. I hemlighet börjar hon arbetet med att sammanställa en egen ordbok: De förlorade ordens bok..
1901 uppdagades det att ordet deja saknades i Oxfords engelska ordbok. Det här är berättelsen om flickan som stal det.

Meter i sekunden

av Stine Pilgaard 239 sidor
Det blev förmånga sorgliga böcker så jag tog en rolig!
En ung kvinna flyttar till Västjylland och frågorna hopar sig. Hur småpratar man med den lokala mathandlaren? Kan man stoppa världens dårskap med en frågespalt? Vad tänker västjyllänningarna på i pauserna mellan sina meningar? Varför är folkhögskoleeleverna så glada, och hur fäller man ihop en barnvagn i ett stycke?
Meter i sekunden är en humoristisk och kärleksfull roman om en ung kvinna som flyttar till Västjylland och ska hitta en väg genom folkhögskolelivet och den västjylländska samtalsformen, och samtidigt komma in i rollen som nybliven förälder och orakel i lokaltidningens frågespalt


En kvinnas frigörelse

av Édouard Louis 112 sidor

"Under en stor del av sitt vuxna liv levde min mor i fattigdom och misär, kuvad och ibland rentav förnedrad av maskulint våld. Hennes tillvaro framstod som för alltid begränsad av klassförtryck och av kvinnoförtryck. Men så en dag, vid fyrtiofem års ålder, gjorde hon uppror mot det livet, flydde och började bit för bit skapa sig en frihet. Den här boken är berättelsen om hennes förvandling."

Lyser och lågar

av Ulla-Lena Lundberg 378 sidor
I Ulla-Lena Lundbergs nya roman Lyser och lågar får vi följa tre kärlekspar ur tre generationer från analfabetism via fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. I centrum står Finns folkhögskola, en historisk institution. Själva grundandet är en triumf, och här utspelar sig under åren livgivandesamtal och diskussioner. Under förryskningsperioden är avvägningen mellan aktivism och laglydighet ett konfliktämne. Långa perioder måste Finlands öden stå tillbaka för det enskilda livet.

Kairos

av Jenny Erpenbeck 300 sidor
De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år, Hans trettio år äldre och gift. Det är mitten av 80-talet, och under åren som följer - de sista före murens fall - kan de båda inte släppa varandra. "Kairos" är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder.

Frukost på Tiffany's

av Truman Capote 181 sidor
I ett nedslitet tegelhus i New York, med en brokig samling hyresgäster, bor den lättsinniga och förtrollande Holly Golightly, 19-årig överlevnadskonstnär. Genom grannen, den unge Författaren, får vi följa hennes halsbrytande liv ett hektiskt år under andra världskriget. Truman Capote, som i den unge Författaren tecknar ett ömsint och lite ironiskt självporträtt, kom att bli en av USA:s mest lästa moderna författare. Hans bitterljuva berättelse om Holly, som när ångesten väller över henne drömmer om att äta frukost på Tiffany's, New Yorks elegantaste juvelerarbutik.

Natt i Lissabon

av Erich Maria Remarque 274 sidor
LISSABON blev Europas sista utpost för flyktingar under andra världskriget. 1942 var hamnen i Portugal fortfarande öppen, och fartyg avgick till både Sydamerika och USA. När berättelsen Natt i Lissabon börjar träffas två män på en bar i hamnkvarteren. Den tyska flyktingen Schwarz har två båtbiljetter, till sin fru och till sig själv. Men Schwarz har bestämt sig, dessa biljetter som är räddningen för att fly till USA, vill han inte använda utan ger dessa till romanens jag. Varför bestämmer han sig för detta? Passagerarfartyget som ligger vid kaj och väntar på avgång är en Noaks ark i den europeiska syndafloden. 

Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna

av Joyce Carol Oates 862 sidor
Whitey McClaren är före detta borgmästare och en respekterad man i samhället där han bor. När han en dag stannar bilen för att hindra två poliser som brutalt misshandlar en man, slutar det med att han själv blir angripen. Den korta tid som återstår av hans liv tillbringar han på sjukhus, omgiven av sin hustru Jessalyn och de fem vuxna barnen.

Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. berättar Joyce Carol Oates historien om hur en familj prövas i svallvågorna av en tragedi, hur banden mellan familjemedlemmarna påverkas och hur var och en reagerar på sitt eget vis - mer eller mindre oväntat. Det här är en storslagen roman av en av vår tids största författare: en levande, inträngande och naken skildring av ras- och klassfrågor i dagens USA, om psykologiskt trauma och att till slut gå vidare och bli hel igen.

Ett eget rum

av Virginia Woolf 127 sidor
Ett eget rum av Virginia Woolf (1882-1941) är baserad på två föreläsningar som Woolf höll om kvinnor och litteratur 1928. Essän har sedan sin tillblivelse utkristalliserats till att bli ett av de mest inflytelserika verken inom feministisk litteratur. På ett revolutionerande vis skärskådar Woolf hur kvinnors frånvaro och utestängning från samhällslivet har påverkat kvinnlig litteratur, den dåtida såväl som Woolfs samtida och den framtida.

När natten är som ljusast

av Nadia Hashimi 398 sidor
Fereiba lever i Atghanistan med familjen, När krig utbryter dödas hennes man och hon flyr med sina tre barn och försöker ta sig till England. 

Rotlös

av Tsitsi Dangarembga 317 sidor
Tambu bor i en liten by i Zimbabwe (Rhodesia). Hon får hjälp av en farbror att utbilda sig.Det är den första boken på engelska utgiven av en svart författare från Zimbabwe.

Folk som sår i snö

av Tina Harnesk 314 sidor
Folk som sår i snö ”är en fin roman om två generationer som präglats av den nordsamiska erfarenheten: en äldre generation, som tvångsförflyttades söderut som barn, och barnbarnens generation som vuxit upp helt utan kontakt med det samiska


Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/