torsdag 28 januari 2016

Torsdagsträff i Bibblans bokcirkel

Idag träffades vi igen för att prata om böcker. Den här gången pratade vi om Kjell Westös bok "Där du en gång gått". Boken är en kollektivroman som handlar om ett antal människor, som växer upp i Helsingfors under första delen av 1900-talet. Boken följer Finlands historia från 1905 till 1946. Samtidigt handlar boken om staden Helsingfors förvandling till en modern storstad. Den handlar om gatorna och torgen och alla som gått där.
Boken innehåller många personer. En del av dem blir huvudpersoner och vi får följa deras liv genom boken. Andra är bipersoner, som så småningom försvinner ut ur historien.
Boken kan kännas övermäktig med alla personer och alla kopplingar mellan dem. Bäst är kanske att bara läsa på och låta hjärnan skapa en struktur.
De händelser i boken som väcker starkast känslor är naturligtvis kampen mellan vita och röda i inbördeskriget och alla våldsdåd och allt dödande som följer av detta. Avgrunden mellan överklass och underklass som delvis skapas under detta krig går som en röd tråd genom boken. Andra världskriget sätter punkt för boken, men för de som överlever är det lång väg att gå till ett normalt liv.

Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/