måndag 7 mars 2022

Agnes Evander och De dödas sjö av Anna Lundgren


Slukaråldern brukar vi kalla läsare från 9 till 13 år eller tills puberteten kommer och förstör allt. Det är en åldern då de unga läsarna läser allt och alltid. Jag känner att jag nog snart är tillbaka där och just nu läser jag böcker från genrer jag inte intresserat mig för på många år.

Många genrer har också förändrat sig. Det finns en värld före och efter Harry Potter och när Tolkien öppnade fantasykranen för fullt  översvämmades världen av fantasylitteratur i alla dess former.
Dataspelens intåg har också i hög grad förändrat det litterära landskapet på gott och ont. 

Det finns också många nya begåvade författare att hålla reda på. Den svenska barn och ungdomslitteraturen står fortfarande stark och håller stånd mot all översatt engelskspråkig litteratur.

Min första bok för slukaråldern är Anna Lundgrens bokserie om Agnes Evander. 

Agnes har liksom sin mamma och momor magiska krafter. Hon kan se in i framtiden och rätt använd kan den egenskapen rädda liv.För att hon ska lära sig använda den magiska kraften på ett rätt sätt skickas hon till en skola i djupaste Småland där hon får träffa andra tonåringar med magiska egenskaper.
Eleverna delas inte upp i elevhem utan efter sina egenskaper. En del kan se in i framtiden andra få växtligheten att ta fart och några kan passera mellan olika tidszoner.
Även om eleverna har magiska egenskaper lever de ett vanligt tonårsliv med samma problem som i en vanlig skola.

Snart börjar mystiska saker att hända och det verkar som att Agnes och hennes kompis Elsie är något på spåren.Det blir en väldigt spännande berättelse där personernas magiska egenskaper prövas till det yttersta.

Naturligtvis är boken inspirerad av Harry Potter-böckerna, men författaren handskas bra med förebilden. Även böckerna om Harry Potter är inspirerade av äldre berättelser, som Tolkiens böcker om Härskarringen, som i sin tur är inspirerad av ännu äldre berättelser, som t.ex. Beowulf.

 

 

Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/