torsdag 28 juli 2022

Kan man läsa deckare med gott samvete?

 Så här skriver Lotta Olsson i DN

Vad ska man skriva deckare om? En läsare påpekade för mig att kvinnomisshandel inte bör utnyttjas som ämne för underhållning, det är ju betydligt allvarligare än så.

Vilket fick mig att fundera. En sekund tyckte jag att läsaren hade rätt. Usch, man ska verkligen inte göra hemska saker till spännande bladvändare. Men sen insåg jag att det finns många i den samtida deckarutgivningen som tar upp ämnet, just för att kunna beskriva det så att läsaren på allvar förstår hur fruktansvärt det är. Då är underhållningen perfekt, som en motor som drar med sig läsaren till större förståelse.

Och sen är det ju lite värre med mord, om man nu ska tala om vad underhållning får innehålla. Det är ju det vanligaste inslaget i deckare, och ska vi undvika dem så ryker ju inte bara deckarna utan hela världslitteraturen. Huvudena rullar som krocketklot i Shakespeares ”Macbeth” och vi ska inte tala om hur folk blir mördade till höger och vänster i de grekiska tragedierna.

I vår tid är mord, kvinnomisshandel, politik, historiska skändligheter och andra samtidsproblem de viktigaste ingredienserna i deckarna. Och deckarna är populär underhållning. Är det fel?

Jag tror ju att det är tvärtom: deckarna behandlar de svåra problemen på ett sätt som är så underhållande att läsarna utan att tänka på det bibringas en moralisk diskussion.

Deckarna står för såväl rättsuppfattning som moraliska förhållningssätt, och mycket ofta rör de sig i kanten av våra egna grumliga idéer. Vi kan tycka att vissa brottslingar förtjänar hårdare straff, men många deckare lyfter fram hur illa det går när någon anser sig kunna skipa rätt utanför lagens gränser.

Mest av allt är deckaren en underhållande tankelek, där läsaren får pröva olika moraliska förhållningssätt. Skickliga författare lurar gärna med sig läsaren i en uppslukande berättelse, bara för att visa hur snett det kan gå om man låter sig styras av känslor.

Så ja: det finns något viktigt i att våld mot kvinnor ska skildras i deckarna. Det handlar om att dra fram sånt i ljuset som det tidigare har tigits om. Och det har oftast varit kvinnornas skador som tigits ihjäl.



Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/