lördag 20 juni 2015

Regnig midsommar

I år har det varit en väldigt regnig midsommar. Det regnade hela dagen igår och nästan hela förmiddagen idag. Det betyder att jag fick tid att läsa två böcker.

Först läste jag "Lewismannen" av Peter May. Det är en väldigt spännande bok, som utspelar sig på Yttre Hebriderna. I en torvmosse på Isle of Lewis hittas en ung man nedgrävd. Tillkallade experter tror att han flera hundra år gammal, men eftersom han har en tatuering av Elvis på ena axeln är han bara från 50 -talet. Han har blivit brutalt mördad och hans DNA tyder på att han bara har en släkting kvar i livet. Det är den gamle bonden Tormod, men Tormod är svårt dement och minns bara fragment. Så småningom rullas en tragisk och gripande historia upp där människors identitet inte alltid är att lita på.
Idag på morgonen läste jag den grafiska romanen "Husfrid" av Alison Bechdel. Det är en komisk och sorglig historia om en homosexuell pappa och en lesbisk dotter. Trots att de egentligen är lika varandra har de svårt att nå varandra. Pappan kommer aldrig ur garderoben och tar slutligen sitt liv medan dottern bejakar sin läggning och blir lycklig. Jag tycker om grafiska romaner eftersom text och bild förstärker varandra.

Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/