söndag 28 februari 2016

Kvinna inför rätta av Louise Dougthy

Yvonne Carmichael är 52 år och framgångsrik forskare. Hon har en äkta man som älskar henne, ett vackert hem och två vuxna barn. En dag när hon varit och hållit en föreläsning för ett parlamentariskt utskott träffar hon en okänd man. Hon drabbas av en plötslig stark åtrå och efter en stund har hon passionerat sex med honom i en undanskymd del av byggnaden. De inleder ett förhållande som frigör krafter hon inte kan styra. Dessa krafter leder henne och hennes älskare till en mordrättegång.
I boken berättar hon växelvis om rättegången och växelvis om händelserna som föregick rättegången.
Under rättegången klarläggs vad som hänt efterhand när vittnen kallas in och advokaterna ställer sina frågor och hela tiden tror vi att vi förstått vad som hänt, men hela tiden blir vi blåsta. Yvonne är en mycket opålitlig berättare och vad som egentligen hände kan vi bara ana. Hur hennes liv gestaltar sig i framtiden är också mycket osäkert.
Boken är spännande, men man måste läsa uppmärksamt för att inte missa alla tvivel på Yvonnes sanningsenlighet. I början är det lätt att känna sympati för henne, men efterhand undrar man om hon inte är en person med förmåga att lätt växla mellan olika personligheter utan att känna samvetskval.


Inga kommentarer:

20 fantastiska klassiker

https://www.bonniersbokklubb.se/Boktips/20-klassiker-att-lasa-innan-50/